Mill House

Graiden Berger

Mill House serves as a portal to examine reality through an uncanny living space. This replication of a household room creates a falsified reality. The interior decoration of this room emulates a lived-in space. However, this is in contrast to its outward constructed appearance: a wooden crate. By presenting a wooden crate as a possible living space, this piece offers a unique narrative of a mundane object in order to facilitate the reflection of one's own perception. This shift in perception between just a wooden crate and a living space reveals the phenomenon of defamiliarization. The purpose of Mill House is to demonstrate the power of familiarity when observing an environment. I am hopeful that by facilitating this shift in perspective Mill House will create more space for conscious living and presence.

Department:

Art-Studio

Mentor(s):

Jeremy Drummond, Matt Spahr